Kuglački klub Zaprešić

2022-KZZ-Grb

Adresa: Zelengaj 2,

10 290 Zaprešić

OIB: 70130063006

Datum osnivanja: 29.11.1979.

Predsjednik: Danijel Funda

Tajnik: Darko Oršić

e-mail: zapresic.kk@gmail.com

Na inicijativu skupine kuglačkih zaljubljenika Kuglački klub Zaprešić osnovan je 25.11.1979. Inicijativa je naišla na masovan odaziv pa su, zbog velikog interesa, morala biti osnovana dva kluba: KK "ZAPREŠIĆ" i KK "ZAPREŠIĆ I".

Na osnivačkoj skupštini bili su prisutni Balja Josip, Bezuh Stjepan, Čuljak Mato, Franjković Zdenko, Gorjan Ivan mlađi, Gorjan Ivan stariji (koji je bio prvi dopredsjednik), Jauk Ivan, Konjević Milan (prvi trener), Mlinarić Željko (prvi predsjednik), Orlić Lucijan, Oršić Marijan, Pšak Zvonko, Saić Josip, Škrlin Ivica, Škvorc Ivan (prvi blagajnik), Tandarić Petar i Tkalčić Božo (prvi tajnik). Ekipu KK "Zaprešić" tada su sačinjavali: Arambašić Zlatko, Balja Josip, Čuljak Mato, Franjković Zdenko, Gorjan Ivan, Javorina Mile, Jug-Dujaković Gojko, Lazarević Mirko, Miletić Boro, Oršić Marijan, Prtenjača Božo, Saić Zvonko, Skledar Goran i Tandarić Petar a ekipu KK "Zaprešić I": Bezuh Stjepan, Boršić Marijan, Jusufović Edhem, Kiseljak Željko, Konjević Kruno, Novoselec Mladen, Oršić Darko, Palešćak Zvonko, Peršić Nadimir, Prolaščić Zlatko, Prtenjača Ivan, Pšak Zvonko, Saić Josip i Strunjak Darko.

Osnovani klubovi su iste godine započeli sa službenim natjecanjem u 11. Regionalnoj ligi u organizaciji Zagrebačkog kuglačkog saveza i to u disciplini 6 x 100 hitaca i borbena. Oba osnovana kluba kvalitetom su bila daleko iznad svog ranga natjecanja pa su iz godine u godinu napredovali kroz lige tako da je KK "Zaprešić" 1988. godine već bio u 5. Regionalnoj ligi. 1984. godina je u sportskom pogledu je vrlo značajna jer je klub po prvi puta ustrojio juniorsku ekipu koja je, osim ligaških nastupa za seniorske ekipe, nastupala na svim juniorskim natjecanjima, od općinskih do državnih. Taj događaj uzima se za početak rada škole kuglanja Kuglačkog kluba "Zaprešić". Za juniorsku ekipu tada su kuglali Mikelec Stjepan, Mikelec Zdenko, Oršić Darko, Šenkiš Darko i Žabčić Krešo, a prvi trener bio je Mlinarić Željko.

Od 1977. godine do 1987. godine u Zaprešiću se kuglalo na četverostaznoj kuglani koju je 1977. godine izgradio pokojni Stjepan Mikelec. 1987. godine ispod istočne tribine nogometnog kluba Jugokeramika gradi se automatska četverostazna kuglana na kojoj se igralo 31. godinu.

1988. godine klub kreće i sa kadetskim pogonom koji je pokrenuo Željko Mlinarić u kojem su prve kadetske medalje za klub na pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije za mlađe kadete donijeli Lovro Benčević i Danijel Funda. Nakon njih klubu se pridružila Željka Mlinarić i Ivan Žilavčić. Škola kuglanja je i u tom periodu nastavila sa radom koji je 1995. godine dao i prve značajne rezultate na svjetskoj i europskoj razini, naime Mlinarić Željka i Andrijanić Ivica pozvani su da nastupe u juniorskoj reprezentaciji na Svjetskom prvenstvu u Hunedoari i tamo su osvojili srebrno i brončano odličje dok je Danijel Funda pozvan u kadetsku reprezentaciju i u Klagenfurtu osvaja prve kadetske medalje za klub na kadetskom prvenstvu Europe u paru sa Zoranom Prodanovićem. Slijedeće 1996. godine seniori kroz kvalifikacije u Koprivnici sa KK "Kandit Osijek" ulaze u 1. Hrvatsku kuglačku ligu, a klub je pristupio novoosnovanoj Zajednici športskih udruga Grada Zaprešića koja je ustrojena sa ciljem da brine o razvoju športa u gradu Zaprešiću, a naš prvi predstavnik u Zajednici bio je pokojni Oršić Marijan. Iste godine u kadetskoj reprezentaciji nastupio je i Funda Danijel, te osvojio dvije srebrne medalje na prvenstvu svijeta u Bratislavi (ekipno brončanu medalju i parovno srebrnu), a školu kuglanja preuzeo je Oršić Darko. Kontinuitet reprezentativnih nastupa nastavili su i u narednim godinama pa su 1998. godine Mlinarić Željka i Funda Danijel osvojili zlatne medalje na ekipnom juniorskom Svjetskom prvenstvu u Slovačkom Trebišovu, a Benčević Lovro je na Svjetskom kupu kadeta osvojio dvije brončane medalje. 2001. godine Benčević Lovro i Funda Danijel osvojili su srebrnu medalju na juniorskom Svjetskom prvenstvu koje je održano u Kopru. Nakon velikih međunarodnih uspjeha igrača koji su ponikli u školi kuglanja u Kuglačkom klubu Zaprešić 2001. godine na inicijativu predsjednika predsjedništvo kluba jednoglasno donosi dugoročnu strategiju u kojoj koriste igrače koji su stvarani kroz školu kuglanja (Lovro Benčević, Danijel Funda, Tomislav Karlo, Filip Morović, Eugen Pilko i dr.), te uz pomoć već iskusnih igrača (Zlatko Filipančić – Pajo, Denis Špiljar i Nikola Funda) i trenera Darka Oršića klub polako izlazi iz sredine tablice. Nakon par godina Danijel Funda i Lovro Benčević postaju seniorski reprezentativci. Lovro Benčević i Danijel Funda sudjeluju na seniorskom svjetskom prvenstvu u Košicama gdje osvajaju odlično 5. mjesto na temelju kojeg je Danijel Funda proglašava najboljim igračem grada Zaprešića i najboljim igračem Zagrebačke županije za 2007. godinu. Iste, 2007. godine predsjedništvo kluba donosi odluku o ulasku u novi investicijski ciklus gdje se odlučuje da se uz pomoć Grada Zaprešića, Udruge sportskih klubova grada Zaprešića, Zagrebačke županije i Hrvatskog olimpijskog odbora ulaže u kompletnu rekonstrukciju dotrajale četverostazne kuglane. Novouređenu i moderniziranu kuglanu 10.10.2007. godine otvorio je gradonačelnik Željko Turk.

Sa modernizacijom kuglane ulazi se u desetogodišnji ciklus koji smo nakon povratka iz Košica u detalje pokušali isplanirati Lovro i ja te smo iz godine u godinu polako napredovali. Nakon rekonstrukcije i sanacije kuglane klub se odlučuje na dovođenju pojačanja. Prvo u klub dolazi Miroslav Kovač, tadašnji reprezentativac, osvajač zlatne medalje i svjetskog rekorda u paru sa Matkom Bulkom na svjetskom prvenstvu u Brašovu. Tu sezonu završavamo na 5. mjestu i izlazak na međunarodnu scenu izmakao nam je u posljednjem kolu, a Danijel Funda kao član reprezentacije Hrvatske nastupa na Svjetskom prvenstvu u Detenheimu.

Nakon Miroslava Kovača 2009. godine u klub dolaze reprezentativci Andrej Kovač i Damir Fučkar. Sa pojačanjima dolazi i rezultat te na kraju sezone 2009/2010 kada ekipa u sastavu: Lovro Benčević, Damir Fučkar, Danijel Funda, Zlatko Filipančić, Andrej Kovač, Miroslav Kovač, Denis Špiljar i Marijan Papić pod vodstvom trenera Darka Oršića osvaja 2. mjesto u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi i 2. mjesto u hrvatskom kupu. Na taj način smo osigurali prvi izlazak na međunarodnu scenu. Drugim mjestom u prvenstvu kvalificiramo se za Europu i prvi nastup kluba na Europa pokalu u Splitu gdje osvajamo 3. mjesto i povijesnu prvu klupsku Europsku medalju za grad Zaprešić. Iste godine nastupamo i u Ligi prvaka gdje nas u 1/8 finala tijesno izbacuje jedan od tada najjačih klubova svijeta mađarski Zalaegerszeg kojeg smo u uzvratu u Zaprešiću čak i pobijedili.

Sezonu poslije ponavljamo 2. mjesto u 1. Hrvatskoj kuglačkoj ligi i osvajamo 3. mjesto u kupu, a u prelaznom roku nam se pridružuje mladi hrvatski reprezentativac Bruno Milinković i još jedna kuglačka legenda Vladimir Galjanić, dugogodišnji reprezentativac Hrvatske ali i bivše Jugoslavije, višestruki osvajač medalja sa svjetskih i Europskih prvenstava, jedan od najboljih igrača Njemačke lige. Vladimir dolazi u klub kao novi trener škole kuglanja ali i kao pojačanje za međunarodne utakmice. Te 2011. godine na Euro kupu u talijanskom Bolzanu, nakon sjajne igre i pobjede u polufinalu protiv njemačkog vice prvaka Victorie-Bamberg ulazimo u finale i osvajamo 2. mjesto iza mađarskog Szegeda. U Ligi prvaka tijesno smo eliminirali ekipu Beograda i nešto lakše austrijskog prvaka St. Polten i po prvi puta se plasirali se u završnicu (Final four), polufinale Lige prvaka gdje smo u utakmici za finale izgubili od kasnijeg pobjednika slovačkog prvaka Podbrezove.

Sezonu 2011/12 završavamo na 3.mjestu prvoligaške ljestvice i osvajamo 3. mjesto u nacionalnom kupu, a klubu pristupa još jedan mladi hrvatski reprezentativac Matija Mance. U Banja Luci na NBC kupu uvjerljivo osvajamo 1. mjesto i svoj prvi međunarodni trofej čime će 2012. godina biti upisana zlatnim slovima u klupskoj povijesti.

Škola kuglanja pod vodstvom Vladimira Galjanića i Darka Oršića i dalje postiže odlične rezultate. Borna Gašpert i Marin Oršić bilježe nastupe za kadetsku reprezentaciju, Filip Vuković i Martin Farago osvajaju medalje na prvenstvima Hrvatske za mlade, mlađi kadeti su viceprvaci Hrvatske, a Leo Herceg sa 14 godina osvaja 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske do 18 godina i svrstava se među vodeće mlade igrače u Hrvatskoj, dok su seniori i dalje u samom vrhu hrvatskog kuglanja sa realnim izgledima da ove godine i osvoje prvenstvo Hrvatske.

Ono što je sve ove godine bio san svakog člana našeg kluba napokon se ostvarilo u 2013. godini. Po prvi puta u našoj povijesti osvojili smo prvenstvo i kup RH, a na Svjetskom kupu u Apatinu osvajamo 3. mjesto u konkurenciji 14 najboljih svjetskih ekipa - osvajača nacionalnih prvenstava.

Slijedeće, 2014. godine, obranili smo naslov prvaka Hrvatske na vrlo impresivan način. Ostvarene su 22 pobjede u isto toliko susreta uz ukupno srušena 82 191 čunja što do sada nikome nije uspjelo u prvoj hrvatskoj ligi. Izboren je i plasman u polufinale lige prvaka dok je u domaćem kupu osvojeno 2. mjesto.

U 2015. godini uvjerljivo je , po treći puta uzastopce, osvojen naslov prvaka Hrvatske i po drugi puta kup Hrvatske. Na međunarodnom planu osvojeno je 6 mjesto i nastup u četvrtfinalu Lige prvaka.

Leo Herceg je na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore (do 18 godina) osvojio tri zlatne medalje, a za reprezentaciju Hrvatske nastupili su još i junior Borna Gašpert, te seniori Bogdanović, Fridl, Manev, Mance i Uzelac.

U 2016. godini osvojen je četvrti uzastopni naslov prvaka Hrvatske i treći kup RH. Na međunarodnom planu osvojeno je 4. mjesto na Svjetskom kupu u Bačkoj Topoli, dok smo u Ligi prvaka ispali u četvrtfinalu od kasnijih pobjednika Szegedi TE za jedan jedini set.

Juniori su po prvi puta u povijesti kluba osvojili naslov ekipnih prvaka RH. Ovom uspjehu pridodali su pojedinačno srebro (Jure Zadravec) i zlato u parovima.

Druga ekipa je uvjerljivo osvojila 1. mjesto u 3. HKL i tako se plasirala u 2. HKL Centar.

Jure Zadravec je debitirao za reprezentaciju Hrvatske na juniorskom SP u Novigradu. Zbog ozljeda nastupe na SP propustili su Leo Herceg i Branko Manev.

Započela je izgradnja nove šesterostazne kuglane koja je jedna od najboljih kuglana u svijetu.

U 2017. godini osvojeno je drugo mjesto u nacionalnom prvenstvu. Na međunarodnom planu osvojeno je 1. mjesto na Europa pokalu u njemačkom Hirschau što je najveći međunarodni trofej u povijesti kluba, dok smo u Ligi prvaka osvojili 4. mjesto.

Druga ekipa je uvjerljivo osvojila 1. mjesto u 2. HKL.

Koncem godine započelo testiranje nove šesterostazne kuglane.

U 2018. godini vraćen je naslov prvaka u Zaprešić. Također je osvojen kup RH. Finalom turnira 5. svibnja i službeno je otvorena je nova šesterostazna kuglana.

Na međunarodnom planu ekipa u sastavu: Branislav Bogdanović, Luka Bolanča, Mario Fridl, Branko Manev, Matija Mance, Uroš Stoklas, Bojan Vlakevski, Mladen Krvavica, Tomislav Pavičić, Karlo Zekić , trener Darko Oršić te sekundanti Danijel Funda i Lovro Benčević osvojila je 1. mjesto na Svjetskom kupu koje smo organizirali u Zaprešiću što je najveći međunarodni trofej u povijesti kluba. Natjecanje u Ligi prvaka završili smo u četvrtfinalu.

Osvojen 6. naslov prvaka u Zaprešić sa maksimalnih 36 bodova. Pritom je postavljen apsolutni rekordni prosjek od 623 srušena čunja, najviše od kad je 1. HKL. Nakon uspješne organizacije Svjetskog kupa organizirali smo i završnicu Lige prvaka za muškarce i žene na kojoj osvajamo 1. mjesto što je jedini trofej koji nam je nedostajao. Uz to organizirali smo i međunarodni turnir na kojem je nastupilo preko 600 natjecatelja što nas stavlja na listu turnira sa najviše prijavljenih igrača u povijesti kuglačkog sporta.

Slijedeće 2020. godine osvojen je 7 naslov prvaka RH a zbog pandemije COVID-19 virusa nisu održana međunarodna natjecanja te kup RH.

U 2021. godini osvojeno je 2.mjesto u nacionalnom prvenstvu te naslov klupskog prvaka Europe.

Zaključno, KK Zaprešić, je najbolji klub u Hrvatskoj unazad 10 godina. Jedan od najboljih klubova u svijetu unazad 5 godina, prvi klub u kuglačkom svijetu koji se počeo prezentirati putem internet stranice, prvi klub u svijetu koji se počeo koristiti društvenim mrežama, preko 2 miliona pregleda na Youtube-u, prvi klub koji je doveo kuglanje na televiziju kroz live prijenose sa preko 100.000 gledatelja

Povezano